
Seqüència
Sessió 6:
-
Col·locació en rotllana amb les taules al mig per tal que cada alumne faci una breu exposició oral sobre el seu projecte. (30min)
-
Per concloure l’activitat, es fa un petit espai de reflexió comú sobre el projecte, allò que s’ha après i d’utilitat, així com l’impressió dels alumnes. Participació de tots amb opinions, reflexions, aportacions, etc. Es realitza en grup o en parelles, en funció del número d'alumnes a la classe. (25-30min)
-
Els alumnes entreguen una carpeta d'aprenentatges, que conté tot el procés, des d'els primers esbossos, passant pel comentari sobre la visita al museu o estudi, i totes les parts del projecte, fins els dibuixos finals en sistema dièdric i axonomètric, així com qualsevol feina extra que hagin volgut desenvolupar per ampliar coneixements (en el cas dels alumnes que tenen un ritme ràpid, per exemple).


Programació
- Diversitat en quant a especialitats: Al ser una classe en la que es troben alumnes del Batxillerat Artístic i del Batxillerat Tecnològic, és interessant que es toquin assignatures pròpies de cadascún, per tal que hi hagi un bon enriquiment de coneixements per part de tots dos grups.
Activitat a desenvolupar en 6 sessions en total
Sessió 1:
-
Introducció al tema. Preguntar als alumnes quins arquitectes i/o dissenyadors coneixen i quines obres.
-
Breu explicació del projecte amb exemples visuals dels treballs de dissenyadors i arquitectes. (20min)
-
Elecció del projecte (objecte) a desenvolupar. Començament de croquis i esbossos (concretar que l’objecte seleccionat ha de poder portar-se a classe per poder treballar tant a casa com a l’aula). (35-40min)
*Deures: terminar els croquis i esbossos si no ha donat temps d’acabar a classe.
Sessió 2:
-
Breu explicació oral del projecte per part de cada alumne. Exposició dels croquis realitzats a la sessió 1. Tots els alumnes participen. Poden fer preguntes i aportacions sobre el treball dels companys. (20min)
-
Començament dels estudis concrets de l’objecte a representar (si dona temps, ja que en funció del numero d’alumnes a l’aula, el temps de l’exposició es pot allargar. Les sessions sempre s'han d'adaptar a les condicions, així com a les necessitats dels alumnes). Explicació del sistema dièdric i/o axonometria si encara no han donat aquest temari. (35-40min)
*Deures: seguir desenvolupant els estudis.
Sessió 3:
-
Visita a un museu o a l’estudi d’un arquitecte/a o dissenyador/a, per tal de apropar als alumnes al món professional. (Duració indeterminada).
*Deures: seguir avançant els estudis del projecte.
Sessió 4:
-
Comentari breu a classe de les impressions sobre la visita de la sessió 3. Les reflexions s'elaboren en grup o per parelles (en funció del nombre d'alumnes) i desprès es comparteixen amb la resta de la classe de manera oral. (15min)
-
Acabar els estudis del projecte a classe. El professor/a passarà per tots els alumnes per resoldre dubtes/dificultats. (40-45min)
*Deures: Finalitzar aquesta part del projecte.
Sessió 5:
-
Breu explicació del professor/a sobre l’acabat final i espai per dubtes i preguntes (15min)
-
Espai de treball. Finalització també de la part del projecte en la que s'ha de fer servir els procediments propis del dibuix tècnic (acotacions, perspectives, plànols etc). (40-45min)
*Deures: Finalitzar el projecte.

Unitat Didàctica i imatges dels exemples

Atenció a la diversitat
- Alumnes amb un ritme de treball ràpid: realització voluntària d'activitats extra, com ara una explosionada de l'element representat, o bé imaginar els usos de l'element representat en la realitat (per exemple en arquitectura, en disseny urbà, com a escultura, etc.).
- Alumnes amb un ritme de treball més lent: seguiment molt més personalitzat per part del professor

Així, en algunes de les activitats, els alumnes del Batxillerat Artístic podran fer estudis de color i textura (competències pròpies de la assignatura del dibuix artístic i de la assignatura de disseny) mentre que els alumnes del Batxillerat Tecnològic podràn fer un estudi analític de les propietats del material de l’element que han seleccionat. Poden parlar de resistència, de duresa , de la conductivitat tèrmica, elèctrica, etc. I com a part pràctica, poden fer assajos no destructius per mesurar aquestes propietats, per tal de demostrar-les empíricament. En aquest punt estaríem parlant d’un treball interdisciplinar, ja que entren en joc matèries com la física, la tecnologia i les matemàtiques.










